RECURSOS NO SALUDABLES:
Sabem molt bé que molts adolescents intenten allunyar-se de la realitat ja sigui amb l’alcohol, les drogues, etc., o també ho fan per simple curiositat. En aquest blog us explicarem les conseqüències d’aquests hàbits dolents i altres maneres d’ajudar.
CONSUM D’ALCOHOL
Quan un adolescent comença a beure, cap als 15 anys o una mica menys, tenen una gran probabilitat de què es converteixin en dependents. S'emborratxen i poden ficar-se en problemes familiars, amb la llei o amb els amics. A més, poden donar lloc a alteracions tant físiques (afectant les hormones i el creixement) com mentals, aconseguint danyar les cèl·lules del cervell i tenint una repercussió en el pensament, el judici o la memòria. També s’incrementen les possibilitats de patir: depressió, ansietat i baixa autoestima.
En casos extrems, un alt consum d’alcohol pot causar inclòs la mort per intoxicació.
És important recordar que el consum d’alcohol crea addicció, per la qual cosa el millor consell és no fer-ne cap consum. Deixar de ser alcohòlic és un procés extremadament complicat i no tothom aconsegueix sortir-ne. És imprescindible que la persona reconegui la seva situació i es deixi ajudar pels experts (centres de salut especialitzats, psicòlegs, etc.)
CONSUM DE DROGUES
A part del consum d’alcohol, també hi ha una altra substància que podria considerar-se encara més perillosa: les drogues.
Hi ha tres estadis en la consumició de substàncies de consumidors de substàncies:
1→ S’inicia consumint drogues en moments puntuals, ja sigui per curiositat, per pressió social, etc. S’estan assentant les bases d’una dependència.
2→ El consum es converteix en ocasional. Repeteix el consum, però no amb una periodicitat fixa, és a dir, alterna temporades en què consumeix i altres que no. Sense consumició… Comença a tenir símptomes de dependència.
3→ E tercer estadi és passar a un consum habitual. Consumeix la substància amb freqüència i la seva vida es basa en aquest consum, convertint-ho en una obsessió drogodependència.
Cal dir que aquests estadis no es trien, sinó que són etapes per les quals qualsevol persona que s’inicia en el consum de drogues forçosament acaba passant.
Conseqüències
-Una afecció mental o de comportament, com ara depressió, l’ansietat o trastorn per dèficit d'atenció i hiperactivitat. En casos més extrems, demència.
- Canvi de l’estat d’ànim: malhumor, irritabilitat, violència…
-Comportament impulsiu o arriscat, que poden donar lloc a lesions i accidents personals o a altres persones.
-Antecedents d'esdeveniments traumàtics, com haver tingut o vist un accident automobilístic, o haver estat víctima d'abús.
-Baixa autoestima o sentiments de rebuig social.
-Dificultat a l’hora de la parla.
- La mort
En cas que tinguis un consum habitual de drogues hi ha diferents tractaments que et poden ajudar a sortir d’una drogoaddicció, com per exemple, el tractament neuropsicològic i el tractament psicològic.
És extremadament complicat sortir d’aquestes addiccions i és un procés llarg i molt dur. La millor forma de sortir és NO fer-ne cap consum.
Però tot es pot. Si estàs en una situació així, nosaltres t’animem a aconseguir-ho!
Ens veiem la següent setmana!
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada