Les xarxes socials, tapant vergonyes



Avui en dia, el temps mitjà de l'ús del mòbil a Espanya és de 5 hores i 45 minuts, un 35% del temps del dia... La major part d'aquest és a les xarxes socials i videojocs

Això fa, que el 60% dels alumnes d'ESO catalans hagin desenvolupat dependència a les xarxes socials, segons l'estudi de l'AIFICC. Ara, son més els adolescents que pateixen adicció de dependència i de necessitats com per exemple les drogues ; com el cannabis , l’alcohol etc...

També, aquest ús excessiu porta a uns canvis a l'hora de la comunicació entre els joves i la mateixa intimitat d'aquests. Les xarxes han canviat completament la manera de comunicar-nos entre nosaltres. Un ciberespai en el qual formem i construïm relacions, configurem la nostra pròpia identitat, ens expressem i coneixem el món que ens envolta.

                                       



Els resultats d'aquest nou model d'oci són preocupants; algunes situacions com la falta de motivació per fer altres activitats, l'aïllament dels amics i familiars, conflictes amb els pares, alteració del son i de l'alimentació i la cerca d'excuses per poder passar més temps a les xarxes socials. Cada vegada la necessitat d'estar connectat és major...



    
                                              






Aquestes paraules de la psicòloga Cristina Martínez ho posa en qüestió. A més a l'estudi sobre ¿Què passaria si deixem d'utilitzar-les durant un any o temps més llarg? Ens explica que començaríem a augmentar la nostra productivitat, aprendríem a avorrir-nos, fonamental per treballar la nostra creativitat. També afegeix que al principi podries sofrir un període d'ansietat, però amb el temps el nostre estrès disminuiria, la nostra autoestima augmentaria, ja que no es veuria afectada pels tants prejudicis i canons que hi ha en aquestes.

Finalment, els que en sembla un dels millors beneficis seria reforçar les relacions cara a cara. Pel fet que avui dia estem creant una societat més individualista on ens preocupem cada vegada menys pels altres.






                    





Després de fer una entrevista a una companya del nostre institut hem pogut comprovar com i per què ens afecta l'ús del dispositiu fins a arribar a ser una addicció: S'arriba a considerar addicte pel fet que el temps passa i aquest es podria aprofitar per fer altres coses.

Va dir, també, que les 6 hores que va passar a Tik Tok, eren la seva forma de descansar… Però tenint en compte que 8 hores va estar a l’escola, 8 hores va dormir, i 8 hores va estar a les xarxes socials… no va dedicar-se un sol minut per a ella, per a la seva família, per aixecar el cap i pensar... Això, ho miris com ho miris, és un problema extremadament greu.

Expressa així que molta gent utilitza aquests per desconnectar i deixar de pensar en les seves preocupacions i poder sentir-se una mica millor. Afirmen que el dispositiu s'ha convertit en una altra part del seu cos. Com si no pogueren desfer-se d'ell.

-S'ha convertit en una rutina-. També se sincera i diu: "aquest temps podria aprofitar-lo per a crear nous projectes, organitzar més el meu dia a dia o passar més temps amb la meva família i amics." Això significa que el l’ús d’aquest dispositiu ens arrebata part del nostre temps. Hem arribat a un punt on posem la pantalla davant del nostre front i deixem de veure.

Pensem que molts no som conscients del temps que hi passem amb el telèfon i ignorem el que deixem de fer per l'ús d'aquest. "Som lliures quan tenim el temps per cultivar els nostres afectes" deia Pepe Mujica. I doncs, que ens està passant? Estem deixant que una pantalla ens arrabassi el nostre temps, els nostres sentiments. Estem canviant una vida plena d'amor per una de situacions superficials. 

Què estem fent? Doncs és clar, que el soma ens fa feliços, però realment ens fa sentir vius?





                                              Bruno Sicilia, Dani Ulloa, Derek Ramiro i Joel Castro.

Comentaris