És desigual el món en el que vivim?

 Desigualtats en el capitalisme

«El vici inherent al capitalisme és el repartiment desigual de béns. La virtut inherent al socialisme és l’equitatiu repartiment de misèria».
Winston Churchill.

El sistema capitalista és un sistema desigual. Algunes persones tenen un alt poder adquisitiu mentre que molts altres són pobres, el que es veu clarament reflectit a la següent imatge:


El sistema capitalista genera aquests contrasts on una part de la població viu del luxe mirant cap a la pobresa més absoluta. Una part és més luxosa que l’altre, obtenint un resultat en què la part dreta té molt més “poder econòmic” i la part esquerra es un resultat que podem obtenir la majoria de persones.

En el sistema capitalista, si treballes i t'esforces pots arribar a tenir guanys, però no sempre succeeix això, ja que per exemple hi ha nens, dones o homes que treballen i no aconsegueixen res encara que estan dia i nit, generant desigualtats. Bàsicament, és molt injust que per com ets, la teva raça, gènere entre altres, no tinguis els mateixos drets, no tinguin els mateixos recursos o que hi hagi persones amb molts luxes sense treballar ni fer res i les persones que si treballen no tinguin el que es mereixen.

Al preguntar als de quart i tercer (4tE,4tD, 4tC i 3rD) de la ESO la següent pregunta
Sents que la societat en la qual vivim és massa desigual?
Aquests són els resultats del que creuen les persones a qui hem preguntat:




Però, què entenen els alumnes de l’Arraona per desigual?

Pel que ens han dit, la majoria dels alumnes pensen que la desigualtat radica en aspectes com la roba o altres capricis, i que alguns es poden permetre més que altres.
A més, alguns han parlat sobre com els seus pares, tot i que treballen i s'esforcen per aconseguir sortir endavant, tenen grans dificultats, mentre que altres persones com, per exemple la monarquia, no s’ha esforçat per aconseguir el seu càrrec i tenen una millor qualitat de vida.

Principals avantatges i desavantatges del capitalisme:

Un dels principals avantatges del capitalisme és l’incentiu per la innovació i l’eficiència. Les empreses que busquen constantment millores en els seus productes per resultar més pràctics o atractius pels consumidors. Un altre aspecte positiu és la creació de riquesa, ja que en aquest sistema tens l’oportunitat d’enriquir-te i aconseguir una millor qualitat de vida. Finalment, un altre avantatge a destacar és la llibertat econòmica. Cadascú pot decidir com gastar els seus diners lliurement.

Un dels principals desavantatges es la desigualtat social, on algunes persones aconseguiran enriquir-se mentre que altres s’empobreixen i tindran una vida de miseria, tot i que s’esforcin per aconseguir una millor vida. Un altre desavantatge és l’explotació laboral, la qual consisteix en les figures superiors poden abusar dels treballadors que es troben per sota d’ells respecte al nivell de poder i, per exemple, fer que treballin més del que està estipulat per llei, és a dir, unes vuit hores diàries. I finalment, un altre desavantatge son els danys ambientals on la sobreproducció és altament perjudicial pel medi ambient, tema que tractarem amb més detall en la nostra publicació final.

Vídeo capitalisme
A continuació tenim un vídeo que mostra de manera molt visual que és el capitalisme. Pertany a la pel·lícula d’animació estatunidenca “El Lorax”, que és una gran crítica al capitalisme i al consumisme, exposant els danys que provoquen a la societat i al medi ambient.



Lorax, a la recerca de la trúfula perduda - Dolent m'han dit a mi (Català HQ)

Aquest vídeo és una crítica al capitalisme i les grans corporacions que mouen el món, les quals acaben condicionant la nostra manera de viure en l’àmbit personal. En el vídeo es representa el creixement de la indústria que, a partir del segle XIX, va provocar l’aparició d’aquest sistema que, encara avui dia regeix la nostra societat.

Podem fer alguna cosa per aconseguir un món menys desigual?

Creiem que per aconseguir un món menys desigual, les persones en general hauríem de ser menys consumistes individualment, tenir sentit crític i anar amb compte amb els polítics que votem.

Fet per: Ian Sánchez, Gabriel Neto, Marc Viciana i Adrián Gómez.

Comentaris