La dependència emocional és un tema que afecta moltes persones, especialment els joves. En aquest blog, hem volgut donar veu a un alumne del nostre institut per entendre millor com es viu aquest problema i, sobretot, com es pot superar. També explorarem algunes idees per construir relacions més sanes i equilibrades.
Què en pensen els joves?
Què creus que fa que algú es torni dependent emocionalment?
"Jo crec que és per falta de confiança en un mateix", comenta l'alumne entrevistat. Aquesta idea és clau per entendre que la base de la dependència sovint és la baixa autoestima.
Has conegut algú amb dependència emocional? Com ho has vist?
"Sí, conec algú que sembla que depèn molt d'una altra persona per sentir-se bé. Ho he vist perquè sempre necessita l'aprovació de l'altra persona per fer qualsevol cosa, i això el fa sentir insegur quan no està amb ell. Em sembla que viu constantment amb la por de perdre'l, i això el fa patir molt."
Creus que la dependència emocional es veu més en relacions de parella o també en amistats?
"Jo crec que en pot passar ambdues. A les parelles, potser és més evident, perquè esperes de l'altra persona moltes coses emocionals. Però també pot passar en amistats, quan depens tant d'un amic que et costa estar bé si no tens contacte amb ell."
Quin consell donaries a algú que creu que viu una relació de dependència emocional?
"Jo diria que primer s'adonin de la situació i busquin ajuda, sigui d'un amic, o d'un professional. També crec que és important aprendre a posar límits i reconèixer que ningú té el poder de fer-nos sentir malament si ho volem."
Com podem prevenir la dependència emocional?
· Dedica temps a les coses que t'agraden. Pot ser un esport, llegir, escoltar música o qualsevol cosa que t'ajudi a conèixer-te millor.
· Confia més en tu mateix. No és fàcil, però pots començar recordant totes les coses bones que has fet o que t'han dit altres persones. Ningú és perfecte, però tots tenim coses bones.
· Posa límits. Sí algú et fa sentir malament o tens la sensació que sempre cedeixes, és important aprendre a dir "no" quan ho necessitis. Això et farà sentir més fort.
El més important és recordar que ningú és perfecte i que està bé demanar ajuda. Treballar per
ser més autònom emocionalment no passa d'un dia per l'altre, però a poc a poc és possible. Tots mereixem relacions que ens facin créixer, no que ens limitin.
ser més autònom emocionalment no passa d'un dia per l'altre, però a poc a poc és possible. Tots mereixem relacions que ens facin créixer, no que ens limitin.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada